1. Calqueerpapier of Pergamijn papier printing.
Calqueerpapier printen is een door mij verfijnde (Japanse) vorm van druktechniek waarbij calqueerpapier als beelddrager wordt gebruikt. Ook wel Pergamijn-papier genoemd. Dat is ultradun, glad, transparant papier. Zeer fijn en stevig Pergamijn papier. Gemaakt van cellulosepasta, pH-neutraal en zuur- en chloorvrij (geheel recyclebaar).
De beeldvormen worden uitgesneden of bewerkt en daarna per kleur afgedrukt. Bij voorkeur worden sneldrogende (oliehoudende) inkten gebruikt omdat bij waterhoudende inkten de drukvorm te snel verzadigd is en zo in omvang toeneemt en onder het papier kruipt. Ik gebruik dus nu inkten op basis van alcohol. Vroeger op thinner basis (Niet zo milieu vriendelijk)
Iedere drukgang is dus weer ietsje anders en allemaal “handmade” De oplages zijn erg beperkt vanwege de fragiliteit van het papier. Maar je kunt er uiterst genuanceerd mee drukken.
In Japan gebruikte men vroeger washi-papier. Een soort papier gemaakt van de vezels uit de bast van gampibomen, van de mitsumata struik of van de papiermoerbei. Washi-papier werd voor het eerst in Japan vervaardigd. De naam washi komt van het Japanse wa (Japans) en shi (papier). Het is een traditioneel product dat met de hand gemaakt wordt. Washi is steviger dan papier van houtpulp. En wordt, met name in Japan, gebruikt in de kunst, bijvoorbeeld voor origami, ukiyo-e en Japanse kalligrafie.
Foto: Twee grafische voorbeelden van deze techniek. Uit de serie “Kikker ontmoet zijn vrienden” Serie van 5. (c) Max Timmerman
Benamingen voor Grafische werkvormen:
Steendruk, Lithografie is een grafische techniek die tot de vlakdruk behoort. Een techniek, waarbij men op een poreuze kalkstenen plaat tekent met vette kleurstof die indringt en waterafstotend werkt wanneer men de steen vervolgens nat maakt, zodat deze bij het inrollen met vette drukinkt slechts inkt aanneemt op de vette, droge delen waar is getekend en niet op de natte delen. Voor het afdrukken is een zware lithopers nodig.
Zeefdruk, serigrafie is een grafische techniek die gebruikmaakt van verschillende zeven en is vlakdruk. Zeefdruk is een sjablonen-drukproces. In tegenstelling tot conventionele sjablonen (bv. gemaakt van papier) wordt deze druktechniek gebruikt om zeer gedetailleerde, vrijstaande afbeeldingen te reproduceren. Dit wordt bereikt tijdens het drukproces waarbij de inkt door de zeef wordt geperst met de rakel.
Etsdruk, Gravure, Een ets is een afbeelding gemaakt in diepdruktechniek van een koperen of zinken plaat waarin de afbeelding door zuur geëtst is en met inkt is ingesmeerd, waarna de afbeelding wordt gedrukt m.b.v. een etspers.
Linodruk, Linosnede of linoleumsnede is een hoogdruktechniek, waarbij een afbeelding wordt uitgesneden uit een stuk linoleum. De inkt wordt op de linosnede gerold en deze kan met de hand of een pers worden afgedrukt. Er bestaan speciale zachte linoleumsoorten voor kunstenaars.
Voorbeeld van een “Linodruk” afbeelding. “Mechanical Bird. (c) Max Timmerman
Houtsnede. Is een vlakdruk methode. De techniek is te vergelijken met de houtsnede. Omdat het snijden in de plaat linoleum makkelijker is – het materiaal is zachter – kunnen vloeiender lijnen ontstaan, maar een linosnede is doorgaans wat grover van tekening. Daardoor is hij beter dan de houtsnede geschikt voor grotere vlakken en grote formaten. De drukvlakken zijn gladder en missen de nerftekening van het hout.
Pergamijndruk – Calqueerdruk of Sjabloondruk, is een vlakdruk. Een Japanse vorm van druktechniek waarbij calqueerpapier als beelddrager wordt gebruikt. Ook wel Pergamijn-papier genoemd. Dat is ultradun, glad, transparant papier. Zeer fijn en stevig Pergamijn papier. Gemaakt van cellulosepasta, pH-neutraal en zuur- en chloorvrij
De beeldvormen worden uitgesneden of bewerkt en daarna per kleur afgedrukt. Bij voorkeur worden sneldrogende (oliehoudende) inkten gebruikt omdat bij waterhoudende inkten de drukvorm te snel verzadigd is en zo in omvang toeneemt en onder het papier kruipt. Iedere drukgang is dus weer ietsje anders en allemaal “handmade” De oplages zijn erg beperkt vanwege de fragiliteit van het papier. Maar je kunt er uiterst genuanceerd mee drukken.
Resente exposities